Boektrailer

Voorwoord door Noraly Beyer

Racisme. Als kind op Curaçao kende ik dit woord niet, maar zoekend in mijn herinneringen denk ik terug aan een verhaal van mijn moeder. 

Mijn vader werkte bij de Shell en kreeg in 1950 groot verlof. Mijn ouders vertrokken met hun vijf kinderen van 2 tot 9 jaar naar Nederland. Ik heb geen eigen herinneringen aan die vakantie. De verhalen van mijn moeder zijn de mijne geworden. 

Op een dag zaten we in de tram en we hadden veel bekijks. Iemand wreef zelfs haar hand over die van mijn moeder en riep vervolgens verbaasd dat het niet afgaf. Mijn broertjes en ik duwden elkaar steeds weg als mijn moeder voordeed wat er in de tram was gebeurd. Ze streek om beurten over onze hand waarop wij dan om het hardst gilden: “Het geeft niet af”. 

Mijn moeder leeft niet meer, maar ze zou zich zeker herkennen in de nieuwe generatie die niet meer stil blijft als een ander ongevraagd over je hand komt strijken om te kijken of de kleur blijft zitten.

Noraly Beyer is journalist, oud-redacteur en nieuwslezer NOS en Radio Nederland Wereldomroep, researcher theater, gespreksleider en columnist.

Het boek Racisme in Nederland; Blinde vlekken, zere plekken is verkrijgbaar via marjolein@goedbeeld.nl. De prijs is €22,50.

Over Racisme in Nederland

Over de initiatiefnemer

Goedbeeld.nl is van de Stichting Goed Beeld. Dat is misschien een wat pretentieuze naam, maar het is duidelijk wat we bedoelen: goede fotografie waar de maatschappij iets aan heeft. Tot nu (2022) zijn er drie projecten:

  • Racisme in Nederland. Een portretten en interview serie over blinde vlekken rondom racisme (2022)
  • Jong en Gay. Een fotoserie over ‘Uit de kast komen in 2016’
  • The Stigma Project. Een serie foto’s en verhalen van mensen met hiv; de mensen zijn niet herkenbaar omdat ze niet open durven zijn over hun hiv-status.

Goed Beeld is een initiatief van Marjolein Annegarn, fotograaf. Ander werk van haar is te vinden op www.garn.nl.

Goed Beeld is een ANBI (Algemeen Nu Beogende Instelling), de gegevens staan hier.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Racisme in Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL