Over Racisme in Nederland

Leer ons beter kennen.

Ik ben wit, zat op een witte school en had een overwegend witte vriendenkring. Tot ik een bijzondere vriendschap sloot met een Surinaamse vrouw. Zoals alle vriendinnen praatten we veel met elkaar: over het leven, liefdes, dromen, verdriet, familie.

Gaandeweg werd me duidelijk dat we in veel hetzelfde zijn, maar… dat zij in een heel ander Nederland leeft waarin zij anders behandeld wordt dan ik.

Het raakte me. Ik fietste door het leven met wind mee en wist niet eens dat het waaide. Ik verdiepte mij in waarom onze ervaringen anders waren en luisterde naar de verhalen van andere mensen van kleur over discriminatie en racisme. Als je iemand in de ogen kijkt en echt luistert, kun je je niet meer afwenden. Daarom maakte ik deze expositie van portretten en verhalen. Ik ben geen lotgenoot maar probeer wel een bondgenoot te zijn.

Kijk deze 19 mensen in de ogen en luister naar hun verhalen. Wij witte mensen zijn aan zet om onszelf en elkaar aan te spreken over onze blinde vlekken en zere plekken.

Marjolein Annegarn


Disclaimer

Ik ben mij ervan bewust dat er in Nederland veel verschillende groepen mensen zijn die slachtoffer zijn van racisme. Al die groepen hebben hun eigen geschiedenis met elk hun eigen problematiek. Dat ik bij dit project specifiek gekozen heb voor anti-zwart racisme, heeft niets te maken met een gevoel van hiërarchie maar met mijn vertrekpunt; de vriendschap tussen mij en mijn Surinaamse vriendin. Door haar werd ik geconfronteerd met mijn eigen blinde vlekken en daar begon mijn zoektocht naar wat de trans-Atlantische slavernij nog altijd voor effecten heeft op de huidige Nederlandse samenleving. Wie weet ga ik in een volgend project door met dit onderwerp maar dan in een bredere context. Want iedere vorm van discriminatie, vooroordelen en uitsluiting verdient aandacht en moet bestreden worden.


Over de initiatiefnemer

Goedbeeld.nl is van de Stichting Goed Beeld. Dat is misschien een wat pretentieuze naam, maar het is duidelijk wat we bedoelen: goede fotografie waar de maatschappij iets aan heeft. Tot nu (2022) zijn er drie projecten:

  • Racisme in Nederland. Een portretten en interview serie over blinde vlekken rondom racisme (2022)
  • Jong en Gay. Een fotoserie over ‘Uit de kast komen in 2016’
  • The Stigma Project. Een serie foto’s en verhalen van mensen met hiv; de mensen zijn niet herkenbaar omdat ze niet open durven zijn over hun hiv-status.

Goed Beeld is een initiatief van Marjolein Annegarn, fotograaf. Ander werk van haar is te vinden op www.garn.nl.

Het laatste Racisme in Nederland nieuws

Live muziek, interactieve lezing & spoken word

Op vrijdag 3 juni reist de tentoonstelling ‘Racisme in Nederland. Blinde vlekken, zere plekken' naar Rotterdam. Een foto en interview project van Marjolein Annegarn. Meld je aan voor het evenement ...

Expositie Racisme in Nederland staat sinds 3 juni op het Schouwburgplein in Rotterdam

'Racisme in Nederland; Blinde vlekken, zere plekken' is een expositie van fotograaf Marjolein Annegarn, te zien vanaf 3 juni op het Schouwburgplein Rotterdam. Een serie portretten en interviews, di...

Boektrailer: Jörgen Raymann

Een van de columns in het boek is geschreven door cabaretier/stand-upcomedian, zanger, acteur en presentator Jörgen Raymann.

Ontvang het laatste Racisme in Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL