Boektrailer: Jörgen Raymann

Column door Jörgen Raymann

Op school leerden wij alles over Nederland, onze schoolboeken waren Nederlands maar ook mijn leesboeken en stripboeken. Het beeld dat in die boeken soms gecreëerd werd over zwarte mensen, heeft mijn denken over donkere mensen lange tijd beïnvloed. Als je in Suske en Wiske, Kuifje, Sjors en Sjimmie de beeldvorming van zwarten zag, waren het nooit de slimste of meest integere mensen. Om van Oki en Doki en de nikkers maar te zwijgen. Ik was ervan overtuigd dat echte Afrikanen en Marrons minder intelligent en dus ook minder betrouwbaar waren, terwijl ik vrienden had die het tegendeel bewezen. De trans-Atlantische slavernij werd langer dan drie eeuwen in stand gehouden door de ontmenselijking van de gekleurde medemens. Men kon de wreedheden rechtvaardigen met de bijbel in de hand omdat zwarten geen volwaardige mensen waren en gegeseld moesten worden vanwege hun natuurlijke domheid en luiheid. Als je driehonderd jaar deze denkwijze implementeert gaan niet alleen de witte maar ook de zwarte mensen dit geloven.   

Jörgen Raymann is cabaretier/stand-upcomedian, zanger, acteur en presentator.

Het boek Racisme in Nederland; Blinde vlekken, zere plekken is verkrijgbaar via marjolein@goedbeeld.nl. De prijs is €22,50.

Over Racisme in Nederland

Over de initiatiefnemer

Goedbeeld.nl is van de Stichting Goed Beeld. Dat is misschien een wat pretentieuze naam, maar het is duidelijk wat we bedoelen: goede fotografie waar de maatschappij iets aan heeft. Tot nu (2022) zijn er drie projecten:

  • Racisme in Nederland. Een portretten en interview serie over blinde vlekken rondom racisme (2022)
  • Jong en Gay. Een fotoserie over ‘Uit de kast komen in 2016’
  • The Stigma Project. Een serie foto’s en verhalen van mensen met hiv; de mensen zijn niet herkenbaar omdat ze niet open durven zijn over hun hiv-status.

Goed Beeld is een initiatief van Marjolein Annegarn, fotograaf. Ander werk van haar is te vinden op www.garn.nl.

Goed Beeld is een ANBI (Algemeen Nu Beogende Instelling), de gegevens staan hier.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Racisme in Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL